• sr
  • cs
  • en
  • fr
  • de
  • it
  • pl
  • ru

V rafting centru se snažíme vám zajistit vaše úplné pohodlí a příjemný pobyt. Bez ohledu na to, jestli jste s námi jeden den, jednu noc, nebo celý týden, přejeme si, abyste užívali, abyste si odpočinuli,cítili se přijemně, a pochopitelně, abyste se i dobře najedli. Náš pohostinský tým je zodpovědný za kvalitní a chutnou stravu, různovrsnost menu a výbornou obsluhu. Když se jedná o školní a mládežnické skupiny, víme, že hodně děti je velice vybíravých. Proto se budeme dodatečně snažit abychom nabídli dobře vyrovnanou, kvalitní stravu která je potřeba pro mladou, aktivní  mládež.

Všechna strava se připravuje v našem objektu,takže můžeme vyhovět speciálním požadavkům, jako je bezglutenová strava, vegetariánská nebo vegenská, nebo strava pro hosty, kteří jsou alergičtí na laktozu. Skupiny, které zakoupí celý náš centr, mohou se domluvit s kuchaři na zvláštním jídelníčku.

Naše restaurace má 100 míst a vždy jsme připraveni vymyslet zvláštní menu pro hosty se zvlaštními preferencemi, ze zdravotních, etických nebo náboženských důvodů.

Potraviny  kupujeme u místních pěstitelů, co zajištuje velice vysokou kvalitu a organický původ. Ještě jednou vám připomínáme, že voda z řeky Tare je nejhygieničtější voda na světě.

Vaření nechte na nás!

Náš hlavní kuchař Mića vnesl  veliké zkušenosti a lásku k vaření u náš jídelníček, který bude vyhovovat všem vašim vněmům, ale i dietním potřebám. Všechny plány, nákup a přípravu děláme jen pro vás.

A na konec,nám nechejte umývání nádobí♥

Snídaně

Nejdříve uslyšíte zvuk řeky a vodopádu. Když otevřete oči, uvidíte neuvěřitelnou krásu východu slunce. A potom přijde vůně čerstvě uvařené kávy . Každé ráno, naši kuchaří si přivstanou, aby vám připravili teplou bohatou snídani, např. různé omelety, klobásy, párky, smažená vejce, koblihy. Vždy se zde najde i čerstvý sýr a mléko, jogurt pro ty, kteří mají raději lehčí snídani. Horká voda za čaj a vločky zaokrouhlí dobrý začátek dne.

Oběd

Vzhledem k tomu, že budete mít hlad po celodenní činnosti, naši kuchaři vám připraví bohatý oběd, což znamená chutnou přesnídávkovou polévku, různé druhy masa vysoké kvality /jehněčí, kuřecí, telecí, vepřové, nebo pstruha/, nebo fanstastické těstoviny s houbami, různymi bylinkami a se zeleninou. Užívejte v jídle  v chládku bukových lesů při vyprávění svých zážitků se starými a novými přáteli.

Večeře

Váš den ukončíte s čerstvými specialitami z roštu, populárními místními specialitami,jako čevápe nebo pleskavice  se smaženými brambůrky, musaka nebo různé druhy těstovin s čerstvými saláty a chlebem. Jenom si sedněte, hluboce vdechněte,odpočívejte a užívejte.

Černé Hory nápoje

Káva – v Černé Hoře se udržela tradiční turecká káva, která se podává v džezvě (malé kovové konvičce) spolu s malým kulatým šálkem (fildžan). Káva bývá silně slazená a v restauraci k ní většinou dostanete sklenici vody.

Vranac Víno – nejznámější je rubínově červené víno Vranac (údajně velmi zdravé na srdce) a suché bílé víno Krstać.

Nikšičko Pivo – jasnou jedničkou na trhu je pivo Nikšičko, které je v regionu zřejmě také nejlepší co do chuti i kvality.

Lozova rakija – černohorská pálenka z hroznů, která se pije při mnoha příležitostech. Nejoceňovanější je značka Prvijenac. V Černé Hoře se vyrábí také pálenka ze švestek (šljivovica) a z hrušek (kruška). Pití pálenky se prokládá malými zákusky („meze“), ke kterým patří např. pršut, sýry, priganice či fíky.

Černohorská kuchyněž

Černohorská kuchyně je trochu jiná na pobřeží a jiná zase ve vnitrozemí. Přímořská kuchyně je podobná dalším středomořským kuchyním, velmi často se zde jedí ryby, mořské plody a vařená zelenina. Kontinentální kuchyně je založená na obilninách a mléčných výrobcích, zejména sýrech. Díky Skadarskému jezeru si lze v restauracích Černé Hory často pochutnat i na sladkovodních rybách (nejčastěji na ouklejích).

K proslulým černohorským pochoutkám patří olivy a olivový olej z okolí Baru, njegušski pršut, durmitorský kajmak (skorup) i vepřové klobásy. Ze zeleniny jedí Černohorci nejvíce raštan (listovou kapustu), z ovoce je nejrozšířenější vinná réva a fíky.

Mořské ryby se upravují nejrůznějšími způsoby, např. se pečou na roštu („na gradelama“, „na žaru“), vaří ve vodě s olejem a kořením („na lešo“), marinují se anebo se několik druhů ryb nakrájí na kusy a dusí se s cibulí, česnekem, kořením a rajčaty („na brodet“). Ryby a zejména měkkýši se také mohou připravovat „na buzaru“, tj. zprudka dušené s vínem, olejem, kořením a zeleninou, čímž vznikne výborná šťáva.
Klasickou úpravou jehněčího masa je „ispod saća“ (doslova „pod víkem“), tedy na ohništi pod hliněným nebo železným poklopem, který se přikryje rozpálenými uhlíky.